Kávéházi séta

Tudtad, hogy a XIX. század végén Budapesten olyan pezsgő kávéházi élet volt, mint Európa kevés városában? Az 1800-as évek végéről már lekéstünk, de arról nem, hogy felelevenítsük ezeket az éveket, illatokat, ízeket, és bepillantsunk néhány régi patinás kávéházak miliőjébe. Legendák, írók, költők nyomába eredünk a pesti éjszakában. A Centrál Kávéháznál kezdünk, majd szentelünk néhány percet egy „kortárs”, modern helynek is, következő állomásunk a Madal Cafe! Az egykori Klotild Palota előtt sem mehetünk el szó nélkül, ahol anno a híres Klotild Kávéházban főzték a feketét, a kávé szerelmeseinek. Továbbhaladva bepillantunk a Pilvax közbe, ahol igazán forradalmi dolgok születtek, hiszen itt állt a Pilvax Kávéház. Sétánkat a Gerlóczy kávéházban zárjuk, ahol mi is helyet foglalunk, hogy egy finom feketével és édességgel méltón zárjuk kávéházi sétánkat. A program tartalmaz egy "kávéházi" menü csomagot, amely magában foglal egy tetszőlegesen válaszható italt (különböző kávék, teák, italok, alkohol tartalmú italok kivételével), illetve egy tetszőlegesen választott süteményt vagy tortát. A séta kezdetének időpontja és helyszíne: 2019. május 17. 15.00 óra, Centrál Kávéház, Budapest, Károlyi utca 9., itt találkozunk.

Részvételi díj: 4.900,- HUF/ személy (amely tartalmazza a kávéházi csomagot és a sétát).

Séta ideje: 15:00
Séta időtarama: 2 óra
Jelentkezés: Vacanza a Budapest
Kávéházi séta

Tudtad, hogy a XIX. század végén Budapesten olyan pezsgő kávéházi élet volt, mint Európa kevés városában? Az 1800-as évek végéről már lekéstünk, de arról nem, hogy felelevenítsük ezeket az éveket, illatokat, ízeket, és bepillantsunk néhány régi patinás kávéházak miliőjébe. Legendák, írók, költők nyomába eredünk a pesti éjszakában. A Centrál Kávéháznál kezdünk, majd szentelünk néhány percet egy „kortárs”, modern helynek is, következő állomásunk a Madal Cafe! Az egykori Klotild Palota előtt sem mehetünk el szó nélkül, ahol anno a híres Klotild Kávéházban főzték a feketét, a kávé szerelmeseinek. Továbbhaladva bepillantunk a Pilvax közbe, ahol igazán forradalmi dolgok születtek, hiszen itt állt a Pilvax Kávéház. Sétánkat a Gerlóczy kávéházban zárjuk, ahol mi is helyet foglalunk, hogy egy finom feketével és édességgel méltón zárjuk kávéházi sétánkat. A program tartalmaz egy "kávéházi" menü csomagot, amely magában foglal egy tetszőlegesen válaszható italt (különböző kávék, teák, italok, alkohol tartalmú italok kivételével), illetve egy tetszőlegesen választott süteményt vagy tortát. A séta kezdetének időpontja és helyszíne: 2019. május 17. 21.00 óra, Centrál Kávéház, Budapest, Károlyi utca 9., itt találkozunk.

Részvételi díj: 4.900,- HUF/ személy (amely tartalmazza a kávéházi csomagot és a sétát).

Séta ideje: 21:00
Séta időtarama: 2 óra
Jelentkezés: Vacanza a Budapest
Kávéházak éjszakája - Pesti fekete – a kávéházak nappala és éjszakája - irodalmi séta (PIM)

Tudta, hogy Ady Endre miért nem volt hajlandó egy rövid ideig betenni a lábát a New Yorkba, s miért az azzal szemben lévő Meteor teraszán üldögélt hírre éhesen, átintegetve minden ismerőst, aki a New Yorkból kilépett? S hogy Karinthynak hol volt a törzsasztala a Centrálban? Vagy éppen milyen afférja volt Krúdy Gyulának a kor egyik leghíresebb és legműértőbb főurával, Reisz Gyulával? S hogy Vanek úr tényleg létezett, sőt kávés volt? Ha szeretne elmerülni a kávéházak zsibongó, mulattató, gondolkodtató, sűrű füstű múltjában tartson velünk az irodalmi-kávéházi barangoláson a monarchia mindennapjaiba! A sétavezetők: Czékmány Anna és Sóki Dia múzeumpedagógusok.

Találkozó a PIM előtt Belépő: 1900 Ft Jegyek a jegymester.hu oldalon vagy személyesen a PIM pénztárában

Részvételi díj: 4.900,- HUF/ személy (amely tartalmazza a kávéházi csomagot és a sétát).

Séta ideje: 20:00
Jegyvásárlás: Jegymester
Lágymányosi művészeti séta

Hadik ház és Hadik kávéház – Szatyor bár - Bartók Béla úti régi Simplon ház – Váli utca – Allé, új Simplon ház – Bercsényi Építész Szakkollégium)

- Lágymányosi kávés séta: - a Hadik és környéke Csontvárytól a műteremházig, a Hadiktól a Keletig - a Körtér és Lágymányos története: a Lágymányosi tótól az 56-os barikádokig, szocreál allétervtől az egyetemi városrészig; a régi és az új Simplon-ház ... esetleg Skálatörténet: a Skála Kópétól a budapesti plázaépítészetig és plázakávézókig

(találkozó: Bartók Béla út – Bercsényi utca találkozása (a Gárdonyi szobornál) Séta ára: 3000 forint, mely helyben fizetendő. Sétavezető Torma Tamás Jelenkezés regisztráció: contact@kavehazakejszakaja.hu

Séta ideje: 16:30
Lipótváros: Bauhaus, Kávéház, Művészet

Vígszínház, körút – Hollán Ernő utca: mi a Bauhaus és van-e itt? – Pozsonyi út 1. Gyarmati Fanni és Kovács Margit – a Palatinus házak – Szent István tér, kávéház)

- Lipótvárosi séta: - a régi és Újlipótváros története; hogyan lett egy töltés helyén a Neue Welt mulató, majd a Vígszínház és hogyan lett egy malomnegyedből Pest legmenőbb vidéke; - a Palatinus házak története: hogyan cserélte el a nádor margitszigeti telkekért és hogyan lett a Margit-híd déli oldalára kerül egyetlen Palatinusból AVH székház, majd a Fehér Ház; - korkörkép: hogyan jutunk el a tért hódító funkcionalizmustól a polgári Bauhausig? - a Balzac utcából a Pozsonyiba azaz Aczél György és Lipócia, a Pozsonyi út 26. és az 53-55.; - ; a Szent István tér és a Dunapark Kávéház története (Pozsonyi út 34.) (találkozó: Szent István körút (Vígszínház előtt) Sétavezető: Torma Tamás.

Séta díja: 3000 Forint, Regisztráció: contact@kavehazakejszakaja.hu

Séta ideje: 19:00