MŰVÉSZ KÁVÉHÁZ ÉS CUKRÁSZDA Andrássy út 29, 1061

A békebeli kávéházak és cukrászdák hangulatát idézi meg itt, az Operaház közelében, az Andrássy úton található Művész Kávéház és Cukrászda. Népszerű turistalátványosság is egyben, hisz műemléképületével, iparművészetileg védett, neobarokk berendezésével tökéletesen beleillik a környék nagy múltra visszatekintő épületei közé.

Ray Rezső tervei alapján 1884-ben épült maga a neoreneszánsz lakóház, az egykori Szenes-palota, amelynek utcai frontján a múlt század harmincas éveitől működik vendéglátóhely –először Kis-Gerbeaud, majd Művész Cukrászda, most pedig Művész Kávéház és Cukrászda néven.

Pontosan 120 év története lengi be ezt a díszes, elegáns kávéházat, amelynek századfordulóra emlékeztető atmoszférája mindenkit lenyűgöz. A kor eleganciája mára korszerű kényelemmel és igazi stílussal ötvöződik, megőrizve eredeti belsőjét, berendezését, gyönyörű, eredeti csillárjait. Késői biedermeier berendezése 1973-tól iparművészeti védettséget élvez.

Ez a hely sokak számára a béke, a finomságok, a diszkrét randevúk, az önfeledt kávézások, a végtelen beszélgetések szigete. Régóta ismert a vendégek körében, a művészvilág kedvelt találkozóhelye. Az elegáns enteriőrnek egykor olyan művészek voltak törzsvendégei, mint pl. Pilinszky János vagy Mándy Iván, aki írásaiban legendássá tette a Művészt, a „presszót”, az itteni tündér presszós lányokat. Egyes mendemondák szerint 1989-ben a Nirvana tagjai is tiszteletüket tették a helyen. Anthony Hopkins is sokszor benézett feleségével, amikor Budapesten forgatott. Napjaink ismert törzsvendégei a teljesség igénye nélkül: Szirtes Tamás, Szinetár Miklós, Friderikusz Sándor, Fábry Sándor, Varnus Xavér, Rudolf Péter, Jónyer Mária, Mága Zoltán, Fásy Ádám, Kautzky Armand, Zséda, Tolvai Renáta, Kállay-Sanders András, Hajdu István, Náray Tamás, Lakatos Márk …. stb.

A kávéház erősségei és büszkeségei a sütemények. Elkötelezettek a magas minőség és a megbízhatóság mellett, hogy minden nap friss, ellenállhatatlan ízvilágú termékek kerüljenek a vendégek asztalára. Erről mestercukrászok gondoskodnak, akik szaktudásuknak és kísérletező kedvüknek köszönhetően élen járnak az új süteménykreációk felfedezésében éppúgy, mint a hagyományos, eredeti receptek alkalmazásában. A reggeli is része a kávéház szolgáltatásainak, Eredeti francia pékáruval, helyben sütött klasszikus sós falatokkal, különleges reggelikkel, szendvicsekkel várják a betérőket nemcsak reggelire, de ebédre vagy akár vacsorára is.

PROGRAMOK

19:00
Sebő-együttes - Igaz hang c. műsora

(Sebő Ferenc, Barvich Iván, Perger László, Soós Réka és Tímár Sára)

Az emberi érzelmek bármely korban keletkezett művészi megformálásai az írásbeliség jóvoltából időtlenséghez jutnak. Nekünk, olvasó lelkeknek, szerencsére minden korban akadnak olyan költőink, akik felerősítik magukban (és írásaikban) az időtlenségből átsugárzó hangot, és vezetőnkül ajánlkozva segítenek, hogy ne csak „igaz hang"-gá váljunk, és annak továbbsugárzói legyünk. Horatius, Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály, Berzsenyi Dániel, József Attila, a kortársak közül pedig Weöres Sándor, Nagy László, Orbán Ottó, Varró Dániel és Kovács András Ferenc verseiből válogatunk.

21:00
DIVÁN – DALOK koncert
Molnár Emese, Szőke Szabolcs

A Szőke Szabolcs szerzeményeit egybefoglaló Diván dalok egy olyan koncertprogram, amelyet ritkán hallani a budapesti koncertéletben. A főként keleti vonós hangszereken (gadulka, sarangi, gusla) játszó Szőke Szabolcsot elsősorban instrumentális formációiról ismerheti a koncertközönség: Kolinda, Makám, Tin-Tin Quartet, Ektar, Trio Squelini. De mint színházi alkotóművész számos saját darabjához (Hólyagcirkusz) írt énekes dalokat. Ezekből válogat a Kávéházak Éjszakájára. A DIVÁN szó a persza irodalomban versgyűjteményt jelent, innen ered a koncert elnevezése. Az est folyamán perzsa, arab és indiai költemények hangoznak majd el magyar nyelven és különleges hangszerelésben. Akik pedig ezen az esten a verseket életre keltik Szőke Szabolcs mellett: Szalai Péter, aki a Tin-Tin Quaretet óta szinte állandó zenésztársa Szabolcsnak, ütőhangszereken és kalimbán játszik majd. Gitáron a fiatalabb generáció kiváló gitárosa, Csókás Zsolt közreműködik. A dalokat pedig Molnár Emese szólaltatja meg, aki JaMese nevű saját zenekarából lehet ismerős.

Közreműködnek:
Szőke Szabolcs - gadulka, array mbira, sarangi
Szalai Péter - cajon, cajonito, kalimba, basszus-kalimba, keretes dob, aquaphone, kis ütőhangszerek
Csókás Zsolt – gitár
Molnár Emese – ének