Magvető Dohány u. 13, 1074

2017. Április 11-én, a Költészet Napján a Magvető Kiadó irodalmi kávézót nyitott a Dohány utcában. De miért kell Magyarország első számú szépirodalmi műhelyének, az Esterházy Péter, Kertész Imre, Pilinszky János és még száz neves kortárs író műveit gondozó kiadónak saját kávézó? Mert régóta szerettünk volna egy olyan találkozóhelyet, ahol szerzők és olvasók egyaránt otthonra lelnek, ahol megvásárolható minden magvetős könyv, ahol kötetbemutatók, kisebb színházi előadások és rendhagyó irodalomórák várják a szépirodalom barátait, és persze remek a kávé, kiválóak a borok, és még reggelizni is lehet.

50-80 fő

PROGRAMOK

17:00
Fehér Boldizsár Vak Majom regényéből felolvasás

"Fehér Boldizsár - Fehér Boldizsár a Vak majom című regényéből, és a Dumaszínház színpadára írt jeleneteiből olvas fel. Fotó: Szilágyi Lenke"

18:00
Iván Szandra Duó koncert

A fekete-fehér filmekből jól ismert slágerek újraélednek, a nagyszülőktől hallott dallamok emlékei felelevenednek, és újra feltárul előttünk a kávéházaktól hangos, cigarettafüstös, bohém Budapest. A Különös éjszakát átutazhatjuk a Meseautóval és láthatjuk, hogy milyen Gyönyörű így este Budapest.
Bársonyos, búgó hangon énekel és zongorázik Iván Szandra, aki, ahogy róla írták "az 1920-as évek női ideálját, a kor fülledt és sötét tónusú, titokzatos dámáját hivatott megjeleníteni"
A legérzékibb, legfüstösebb, de mégis legtisztább, legőszintébb szaxofonozás ejtheti ámulatba a nagyérdeműt Jász Andris művészúr személyének köszönhetően.

19:30
Boggie Magvető Café Szobakoncert

Az énekesnő zenekarával minden hónapban betekintést enged izgalmas zenei világába. Saját dalai, különleges dallamai egy igazán egyedi dalszerzővé teszik őt. Az est különlegessége, hogy Boggie erre az alkalomra is megzenésít egy kortárs verset. Boggie személyiségéhez úgy kerülhetünk igazán közel, ha személyesen látjuk, halljuk őt. Keresve sem találnánk jobb alkalmat erre, mint itt, a Magvető Caféban.

„Lenke születése után megszállt az ihlet és a tisztánlátás. Akkor döntöttem el, hogy szeretnék egy állandó klubot, ahol havi rendszerességgel énekelhetek. Ebből a motivávióból született meg a Magvető Szobakoncert sorozat: a kihívás, a hónapról hónapra megújulás, az alkotás, hogy tudok izgalmas lenni, hogy tudok mindig egy kicsit többet egy kicsit mást adni magamból. Közben az egésznek a hangulata, személyessége, az a közösség, ami akkor ott megszületik abban a pici térben. A kapcsolódás, a szeretet, a zene, egymásra hangolódás....Ahhh. Nem tudom megunni! Imádom minden egyes alkalommal!”

21:00
Saiid - kíséri a Speiz Boiz (slam, dob, 2 gitár)

A speiz boiz egy funk és hip-hop hagyományokat követő trió felállású zenekar. A tagok régóta zenélnek együtt más formációkban (Soul Clap Budapest, Amoeba, Fixi4, Slow Village live). Ez az együttállás az említett stílusok klasszikusnak számító beatjeinek gyakorlására állt össze, és zeneiségük közös halmazai miatt adta magát a próbateremből a klubokba való beszivárgása. Koncertjeiken alapvetés a grúvzene bológtató élménye, de a jazz szárnyaló hullámzásától sem mentesek az összejövetelek.

Sági "Vanis" Viktor - Gitár
Heilig Tamás - Basszusgitár
Boros Levente - Dob

Saiid zenei producer, dj, rapper és slammer, az Akkezdet Phiai csapat alapító tagja. 22 éve van színpadon, kétszeres országos slam bajnok, a 2012-es Európa Bajnokságon ötödik helyezést ért el. Slamek, versek, rapszövegek váltják egymást az előadás alatt

22:30
Dear Future Me! Ónodi Adél

"A test a lélek függvényében változik. Van, aki hosszú utat jár be, hogy közelebb kerülhessen saját identitásához.

Ezen az előadáson egy fiatal lány magányos utazását, annak sorsszerű és sorsfordító találkozásait idézzük meg. Vezethet-e ez az út egy olyan helyre, ahol a sok külső zaj között hallhatjuk és hallathatjuk saját, valódi hangunkat?""

Előadók: Ónodi Adél / Háda Fruzsina
Hang: Andai Kati
Író: Horváth Lili Olga
Társszerzők: Háda Fruzsina / Ónodi Adél
Zene: Preiszner Miklós
Zenei munkatárs: Bartha Márk
Jelmez: Szabados Luca
Fény és hangtechnika: Mosóczi Bálint
Produkciós vezető/ rendező munkatársa: Fátyol Hermina
Rendező: Göndör László
Külön köszönet: Fedorkó Boglárkának