GERBEAUD CUKRÁSZDA 1051, Vörösmarty tér 7-8.

Az idén 160 éves Gerbeaud egy fogalom, egy édes hely Budapest szívében, mely 1858 óta kényezteti vendégeit különleges és izgalmas süteményeivel. A kínálat a tradíciót az állandó megújulással ötvözi.
A klasszikus Dobos torta, Esterházy és Gerbeaud szelet mellett, olyan kulináris gyönyöröket okozó desszertek kaphatóak, mint a Sós-mogyoró barack, a Royal csokoládé. Érzékeny vendégeinket glutén- és laktózmentes desszertekkel kényeztetjük. Csokoládéink és macaronjaink kifinomult csomagolásukkal a tökéletes ajándékok lehetnek.
A Gerbeaud otthont ad a Belvárosi Kulturális Szalonnak is, mely rendszeresen szervez magas színvonalú kulturális esteket.

GERBEAUD CAFÉ

The 160 years old Gerbeaud is a state of mind – a sweet spot in the heart of Budapest that has been pampering its guests with unique, exceptional cakes and pastries since 1858.
Gerbeaud Confectionery has always been famous for leading the way in innovation and renewal. Gerbeaud's specialities include well-known cakes, like Esterházy and Dobos cakes, as well as numerous sumptuous ones as the Salty-peanut-apricot, the Royal chocolate. Sensitive guests are pampered with gluten- and lacose-free desserts.
Handmade bonbons, cognac cherries and cat tongues complement the eye-catching assortment. Packaged in paper boxes, these confections make the perfect gift.

Atrium terem 220 fő, Aranyszalon 90 fő akadálymentes

PROGRAMOK

18:00
Egy konzervatív reakciós Beszélgetés Dr. Botos Máté, történésszel John Lukács könyveiről
Beszélgető partner – Antalffy Péter történész

Egy konzervatív reakciós Beszélgetés Dr. Botos Máté, történésszel John Lukács könyveiről John Lukács polgári családból származik, édesapja orvos volt. Tanulmányait a Pázmány Péter Tudományegyetem történelem szakán kezdte meg. A második világháború idején zsidó származású édesanyja miatt munkaszolgálatra hívták be, ahonnan 1944 nyarán megszökött, sikerült túlélnie a nyilas rémuralmat és Budapest ostromát. Miután a szovjetek magyarországi jelenlététől nem várt semmi jót, útlevélkérelmét pedig elutasították, 1946-ban átment a határon Ausztriába, s végül az Egyesült Államokban telepedett le. 1947-től 1994-es nyugdíjazásáig Philadelphiában, a Chestnut Hill College történészprofesszora volt. Évekig adott elő vendégprofesszorként a legrangosabb intézményekben, többek között a Columbia Egyetemen, a Pennsylvaniai Egyetemen, a Johns Hopkins Egyetemen és a Princeton Egyetemen. Az 1980-as évektől rendszeresen járt haza, a rendszerváltás után előadásokat tartott a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen és az ELTE-n. Több száz tudományos cikket, húsznál is több könyvet publikált angolul, ezek majdnem mindegyike magyarul is napvilágot látott. Első jelentősebb munkáját 1953-ban adta ki Nagyhatalmak és Kelet-Európa címmel.

19:00
Janikovszky Éva: A lemez két oldala (egyfelvonásos előadás)

Képzeletszínház felnőtteknek: éles tükör szavakból csiszolva
Emberi játszmák női és férfi hangokon
Abszolút szórakoztató színház: kétszer egy óra nevetőizom tréning
Szereplők: Horváth Lili és Janklovics Péter
Janikovszky Éva 'A lemez két oldala' című könyvét Tollár Mónika színházrendező 2013-ban (az írónő halálának 10. évfordulója alkalmából) írta át színpadra és rendezte meg. A Katona József Színházban volt a női verzió ősbemutatója az írónő születésnapján. A zsúfolásig megtelt nézőtér hatalmas örömmel fogadta a produkciót. A felnőtteknek szóló képzeletszínház valójában ún. éles tükör szavakból csiszolva. Általa a mindennapos emberi játszmáinkra láthatunk rá szórakoztató, humoros formában - afféle nevetőizom tréningként. Az előadás magával ragadó stílusban szólítja meg a fanyar humor szerelmeseit, így remek szórakozást biztosít a nézőknek. A 2013-as ősbemutatót 2015-ben követte az előadás férfi-verziójának premierje.

21:00
Tandori Emlékest

A Kosbor zenekar 1987 óta számos progresszív akusztikus vers-lemezt készített. Az „Oké,madárzsoké” című albumon a nemrég elhunyt nagy költőnk Tandori Dezső verseit énekli. Ezek a dalok hangzanak el a Kávéházak éjszakáján különleges hangszerelésben, kiegészítve a költő mesterei (Nemes Nagy Ágnes és Pilinszky János) egy-két megzenésített költeményével. Tandori a magyar költészetet megújító, játékos posztmodern költőnk akinek a sorai épp mozgékonyságuk miatt nehezen bújnak a dallamok ruhájába. A Kosbor, szereti a kihívásokat , a játékot és Tandori gyönyörű gondolatait. Annak idején eredetileg egy-két vers éneklésére szólt a felkérés Tandori 75.-ik születésnapjára, de oly lehetetlennek tűnt a feladat, hogy hamar elkészült a 14 versfeldolgozás, ami - a Kosbor hagyományaihoz hűen – nem a megszokott akusztikus könnyűzenei hangszerelésben került lemezre . A pengetős hangszereket a középkori gyökerű ciszter képviseli, alul a basszklarinét szól. A hangképben megjelenik még az ír fuvola, a gadulka,a cajon a hegedű és a bőgő mellett. Az irodalom, a komoly- és világzene, valamint az akusztikus rockzene kedvelői számára is tartogat meglepetéseket ez a tavaszi este.