Babérliget Kertész utca 29.Budapest 1073

A Babérliget Hamvas Béla referencia-könyvesboltja, ahol a szerző és a hozzá szorosan kötődő/köthető szerzők művei foglalnak helyet a polcokon. A könyvesbolt egy újhullámos kávézót is üzemeltet, amelyben a „specialty" kávékon túl a magas minőségű, modern kávéházi gasztronómia is szerepet kap.

PROGRAMOK

18:00
Barista Program

Itt lesz velünk ezen az estén a Babérliget Könyvesbolt és Kávéházban a tavalyi év magyar barista bajnoka, László Hegedüs (Umami Coffee Roastery), aki mesél majd nekünk a kávé eredetéről, egykori és mai kávéházi alkalmazásáról.

20:00
Hamvas Béla Babérliget c. könyvéből Szervét Tibor olvas fel

A babérligetkönyv sokkal komolyabb esszégyűjtemény, mint amilyennek első pillantásra tűnik s mint azt a bevezetőként felfogható, címadó esszé alapján sejteni lehet. Hamvas tőle megszokott stílusban maga is alulértékeli a művet, mikor az alapötletet kínáló babérligetben eképp tűnődik, majd pedig így ír: „…könyvet írok. Idevaló könyvet, amit azonnal le lehet tenni, ha hozzák a levest. Újra föl lehet venni s mielőtt a szardella érkezik, még el is lehet olvasni belőle ötven sort. Esetleg százat. Két lapot vacsora előtt. Olyan könyvet, amelyik nem sértődik meg, ha olvasás közben az ember kinéz a partra és elbámészkodik valamin, amit a következő pillanatban elfelejt. El lehet veszíteni és el lehet ajándékozni. A szobában, itthon, vagy a könyvtárban semmit sem fog érni. Olvasása nem is ajánlatos. Csak fűszeres babérlevegővel élvezhető. Legjobb kávé után, amikor az ember nyugvószékben hever, illatos cigarettát szív, elolvasva belőle másfél lapot s utána édesen szundikál, mialatt a sirályok a kék víz fölött keringenek…”

Ami fontos, hogy ebben az esetben sem szabad figyelmen kívül hagynunk a szerző sajátos humorát, melynek védjegye, hogy még akkor is megrendítően igazat szól, ha éppen csak tréfálkozik, s tréfálkozását éppen önmaga ellen fordítja, miközben állításának pont az ellentéte igaz. Ennek mérlegelésével és tudatában kell e művet igencsak komolyan vennünk!